Information om PARSEL projektet
PARSEL er en “Coordinated Action” der har som mål at danne et europæisk netværk for lærere, forskere og udviklere af innovative undervisningsmaterialer for naturvidenskabelige fag. Igennem dette netværk findes en europæisk ”best practice” tilgang til naturvidenskabelig undervisning. Ud fra denne tilgang identificeres, videreudvikles og afprøves en række undervisningsmaterialer. Disse undervisningsmaterialer stiler mod at øge populariteten af naturvidenskabelig undervisning og undervisningens indhold, samt at understrege relevansen af naturvidenskabelige begreber og metoder. Begrebet ’relevant’ betegner i denne sammenhæng relevansen af et naturvidenskabeligt begreb eller en metode i elevernes øjne – og dermed ikke relevans i forhold til pensum eller eksamen.
Der foreligger nu 54 undervisningsmaterialer, der beskriver/foreslår undervisningsforløb på mellem 4 og 7 lektioner til 7. Klassetrin og opefter. Alle materialer foreligger nu på engelsk, og de skal på sigt tilpasses det, vi kalder PARSEL modellen – en model, der beskriver strukturen i materialerne ud fra en overordnet læringsteoretisk filosofi. (Læs mere om modellen nedenfor)
Det er vores mål at disse materialer oversættes og afprøves i løbet af 2008 i de forskellige deltagende lande. Resultaterne af afprøvningen vil blive offentliggjort imod slutningen af året og de vil blive præsenteret af konsortiet og de deltagende lærere på et PARSEL symposium i Berlin i februar 2009.
Information om PARSEL materialerne
Undervisningsmaterialerne indeholder alle
- En forside med en kort beskrivelse af indholdet og de læringsmæssige mål, der kan sættes for det beskrevne forløb.
- En elevdel som fungerer som et forslået handout til eleverne. Heri beskrives de ønskede aktiviteter for eleven.
- En lærerdel der beskriver forfatternes tanker og overvejelser med materialet. Heri foreslås en eller flere tilgange som læreren kan have til undervisningen.
- En bedømmelsesdel der foreslår hvorledes læreren formativt bedømmer den enkelte elev under forløbet.
Nogle materialer indeholder desuden noter og yderligere faglig information til læreren.
Lærerejerskab
Alle materialer er kun forslag til måder at gribe undervisningen i konkrete emner og temaer i naturvidenskabsundervisningen an på. Det er vores håb, og det er i vores interesse, at læreren tager så meget ejerskab over materialerne som muligt. Derfor er alle materialer meget dynamiske og tillader ændringer på mange niveauer. Det har været vores mål, at den enkelte lærer kan ændre og tilpasse materialerne til sit eget behov. I den forbindelse er vi meget interesseret i at lære mere om hvordan materialerne er blevet ændret, og hvordan disse ændrede materialer virkede.
PARSEL modellen
PARSEL modellen er kendetegnet ved, at den foreskriver 3 trin, der alle vil være at finde i de resulterende materialer.
I første trin introduceres et, for eleverne, relevant samfundsrelateret naturvidenskabeligt scenarie. Herved sættes fokus på en problemstilling fra elevernes egen livsverden.
I andet trin arbejder eleverne med problemstillingen. I denne fase tilegner eleverne sig nødvendige naturvidenskabelige kompetencer (eller trækker på allerede eksisterende kompetencer) for at kunne sætte sig bedre i stilling til at træffe beslutninger og danne meninger omkring problemstillingen. Arbejdet i denne fase er primært af en ’problemløsende’ art, hvor elevernes egne undersøgelser og metodebrug er i fokus.
I tredje trin ledes eleverne til at træffe beslutninger og/eller kommunikere de meninger, de selv har dannet omkring problemstillingen.
Science education and careers 2005 COORDINATION ACTION Contract no 042922